Jak się robi masło?

W czasach, gdy coraz trudniej szybko kupić prawdziwe masło bez dodatku tłuszczu roślinnego, doszliśmy pewnego dnia do wniosku, że zrobimy je sami. W ten sposób mieliśmy świetną zabawę i oszczędziliśmy czas spędzony na żmudnym czytaniu etykiet, a Mati dowiedział się skąd (jeśli nie ze sklepu) bierze się masło ;)

Kilka słów na temat masła

Masło, uważane za najszlachetniejszy z tłuszczów zwierzęcych, jest naturalnym źródłem cholersterolu i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina A zawarta w maśle zapewnia dobre widzenie. Z kolei witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania i budowy kości. Masło składające się z tłuszczu, białka mleka i wody (bez dodatku tłuszczy roślinnych) stanowi więc idealny dodatek do potraw spożywanych przez dzieci.

Zwolennicy masła i margaryny mogą się ze sobą sprzeczać, który tłuszcz jest zdrowszy dla dorosłych, ale to właśnie masło jest tłuszczem zalecanym dzieciom do 3. roku życia. Masło od kilku dobrych lat wraca więc do łask. Szczególnie w rodzinach, gdzie są małe dzieci.

Dzisiaj mądra mama masła robi sama

Masło śmietankowe – zdrowe czy nie – smakuje wybornie. Zrobione domowym sposobem, z mleka od prawdziwej, wiejskiej krowy karmionej tradycyjną paszą, a nie importowanym proszkiem smakuje jeszcze lepiej. Najlepiej!

jak-sie-robi-maslo

Lista rzeczy niezbędnych do zrobienia masła w domu:

  • śmietana (tłusta, najtłustsza jaką macie)
  • mikser
  • wysokie naczynie do miksowania (Uwaga, będzie chlapało!)
  • sprzęt do odsączenia masła (u nas gęste nylonowe sito + miseczka)

jak-sie-robi-maslo-smietana

Robienie masła rozpoczęliśmy od zebrania śmietany z powierzchni mleka.
Niestety jeżeli nie dysponujecie wiejskim mlekiem prosto od krowy, to nie uda Wam się zebrać z niego śmietany. Od biedy można wykorzystać śmietanę 30% kupioną w sklepie.

jak-sie-robi-maslo

Zebraną śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia i miksujemy na wysokich obrotach.
W pierwszym etapie miksowania otrzymamy puszystą puszystą bita śmietanę, którą musimy miksować dalej aż do momentu gdy zacznie się rozdzielać na masło i maślankę.

grudki-masła-robimy-masło

Po dłuższej chwili miksowania drobne grudki masła przyczepiają się do mieszadeł miksera, a maślanka chlapie we wszystkie strony – tak właśnie ma być. Miksujemy do momentu gdy dalsze miksowanie nie zmienia konsystencji tego, co powoli przestaje już być zwykłą śmietaną.

maslo-robione-w-domu

Odsączamy masło na sitku i mamy gotowe domowe smarowidło.
Jako bonus za ciężką pracę zajadamy chleb z masłem śmietankowym i popijamy świeżą maślanką.

chleb-z-maslem

chlopiec-je-chleb-z-maslem

 

PS. Przypominam o możliwości oceniania artykułów na samej górze strony.

Zobacz także:

10 zasad bezpieczeństwa w kuchni

Czy ten artykuł był pomocny?

Przepraszamy.

Jak możemy poprawić artykuł?

Dziękujemy za przesłanie opinii.