Tort brzoskwiniowy – przepis

SONY DSC

 

Zgodnie z obietnicą publikuję przepis na urodzinowy tort Matika.

Tort smakował moim skromnym zdaniem wybornie, nie był ani trochę zbyt słodki i całkiem niepotrzebnie obawiałam się, że będzie mi się rozjeżdżał po wyjęciu z lodówki. Miłego pieczenia!

Biszkopt

Biszkopta piekę zawsze według jednego z przepisów siostry Anastazji. Ten przepis nigdy mnie nie zawiódł mimo tego, że ciasto robię byle jak zachowując jedynie proporcje.

Oczywiście ciasto możecie zrobić według Waszego sprawdzonego przepisu. Polecam Wam jednak książkę z przepisami siostry Anastazji, bo naprawdę warto. Ja biszkopta robię tak:

Składniki:
6 jajek
1 szkl mąki
1 szkl cukru
łyżeczka proszku do pieczenia

Ubijam mikserem pianę z białek, a nastepnie dodaję cukierżółtka. Dosypuję proszek do pieczenia, a na koniec wsypuję mąkę i miksuję na wolnych obrotach miksera.
Ciasta biszkoptowego nie powinno się po dodaniu mąki miksować tylko delikatnie mieszać, ale nigdy nie chce mi się brudzić dodatkowej łyżki. Poza tym mikserem jest szybciej, a przepis jest taki wspaniały, że biszkopt i tak ładnie rośnie;)

Co do pieczenia, to kto mnie zna i brał już ode mnie przepis na jakiekolwiek ciasto ten wie, że ja wszystko piekę na oko (jak pachnie i widzę, że jest gotowe to wyjmuję), a piekarnik ustawiam zawsze na mniej więcej tą samą temperaturę i potem kręcę pokrętłem jak mi się uwidzi.

Przy okazji zdradzę Wam jedną sztuczkę, którą zdradziła mi koleżanka ze studiów.
Żeby biszkopt po upieczeniu równo opadł wystarczy rzucić nim razem z foremką o ziemię. Nie upuścić. Rzucić. Z impetem.

Masa budyniowa

Składniki:
pół litra mleka
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 tak samo czubata łyżka mąki ziemniaczanej
kostka masła lub margaryny do ucierania

Z podanych wyżej składników (mleko, mąka pszenna i ziemniaczana) gotujemy gęsty budyń. Najlepiej nie żałować mąki, jedna czubata łyżka ma zastąpić dwie, a nawet 3 normalne. Ugotowany budyń ma przypominać zwartą kulę budyniową, a nie mleczny deser.
Po ostudzeniu budyń ucieramy z kostką masła lub margaryny. Przestajemy ucierać gdy masa przypomina już to, czym zwykle przekłada się torty;)
Don’t worry, że nie dodałaś cukru – całość będzie wystarczająco słodka. Co do aromatów, cukrów waniliowych czy wanilinowych… możesz dodać. Ja nie używam i nigdy nie używałam, bo nie lubię chemicznych aromatów w cieście.

Mission completed :) #tygrysiaki #instafood #cake #birthday #birthdaycake #baking

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Anna (@tygrysiaki.pl)

Składanie tortu

Składniki:
Biszkopt
Masa budyniowa
Brzoskwinie świeże lub z puszki
Mało słodki dżem brzoskwiniowy (ja użyłam dżemu od mojej mamy, ale sklepowy też może być)
1 galaretka brzoskwiniowa (już ścięta)

dodatkowo żeby dzieciaki miały frajdę: kolorowa posypka cukrowa, pisaki cukrowe i inne słodkie dekoracje

Wykonanie:
Rozcinamy biszkopt na 3 podobnej grubości koła.
Pierwszą warstwę ciasta delikatnie nasączamy kawą (torty dla dzieci nasączam syropem spod brzoskwiń z dodatkiem wody i łyżeczki wódki żeby był mniej słodki).
Układamy kawałki brzoskwiń i pokrojonej na grube plastry galaretki.
Nakładamy masę.
Przykrywamy biszkoptem.
Nasączamy delikatnie biszkopt.
Smarujemy cienką warstwą dżemu brzoskiwionwego.
Nakładamy plastry galaretki (tak żeby zrobić z niej w miarę równą warstwę).
Przykrywamy biszkoptem posmarowanym od spodu dżemem.
Górę tortu i brzegi smarujemy masą.
Dekorujemy i na koniec wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

Smacznego!

SONY DSC

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Tort brzoskwiniowy
Opublikowane
Czas przygotowania
Czas gotowania
Potrzebny czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)