Składniki:
- 6 dkg drożdży
- 60 dkg mąki (= 3 szklanki)
- 3 żółtka
- kostka margaryny
- mleko i cukier do zrobienia zaczynu
- białko z jajek i cukier do dekoracji rogalików
- marmolada
Wykonanie:
Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku (ok. szklanka). Dodajemy niewielką ilość cukru – najlepiej tak, żeby mleko było słodkie w smaku, ale nie zbyt słodkie. Dorzucamy kilka łyżek mąki i mieszamy tak, aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na stolnicę wysypujemy pozostałą mąkę, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i żółtka. Wylewamy zaczyn i zarabiamy ciasto.
Gdy ciasto będzie wyrobione, tzn. ciasto nie będzie już brudziło rąk, to bierzemy jego kawałek i wałkujemy na grubość mniejszą niż 0,5 cm.
A teraz mała powtórka z geometrii:)
Nożem wycinamy trójkąty z długimi ramionami, przy krótszym boku nakładamy odrobinę marmolady (gdy się nałoży za dużo, to wszystko wypłynie podczas pieczenia). Zawijamy rogaliki zaczynając od najkrótszego boku w kierunku wierzchołka, maczamy w białku, posypujemy lub obtaczamy w cukru. Rogaliki układamy na blaszce w sporych odstępach żeby się nie posklejały jak będą rosły w piekarniku.
Pieczemy w umiarkowanie nagrzanym piekarniku aż do zarumienienia.
PS. To jest przepis mojej mamy na najpyszniejsze rogaliki świata. Robi się je dość szybko i niestety jeszcze szybciej zjada!
Zamiast marmolady można dodać twaróg z żółtkiem i cukrem albo kakao utarte z cukrem i margaryną.
Smacznego!
Przepraszamy.
Jak możemy poprawić artykuł?
Dziękujemy za przesłanie opinii.