Rogaliki drożdżowe – przepis

2015-01-20-449-j-cros-900-tygrysiaki

Składniki:

  • 6 dkg drożdży
  • 60 dkg mąki (= 3 szklanki)
  • 3 żółtka
  • kostka margaryny
  • mleko i cukier do zrobienia zaczynu
  • białko z jajek i cukier do dekoracji rogalików
  • marmolada

Wykonanie:

Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku (ok. szklanka). Dodajemy niewielką ilość cukru – najlepiej tak, żeby mleko było słodkie w smaku, ale nie zbyt słodkie. Dorzucamy kilka łyżek mąki i mieszamy tak, aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Na stolnicę wysypujemy pozostałą mąkę, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i żółtka. Wylewamy zaczyn i zarabiamy ciasto.

Gdy ciasto będzie wyrobione, tzn. ciasto nie będzie już brudziło rąk, to bierzemy jego kawałek i wałkujemy na grubość mniejszą niż 0,5 cm.

2015-01-20-437-szare-ladne-walek-ciasto-900-tygrysiaki

A teraz mała powtórka z geometrii:)

Nożem wycinamy trójkąty z długimi ramionami, przy krótszym boku nakładamy odrobinę marmolady (gdy się nałoży za dużo, to wszystko wypłynie podczas pieczenia). Zawijamy rogaliki zaczynając od najkrótszego boku w kierunku wierzchołka, maczamy w białku, posypujemy lub obtaczamy w cukru. Rogaliki układamy na blaszce w sporych odstępach żeby się nie posklejały jak będą rosły w piekarniku.

Pieczemy w umiarkowanie nagrzanym piekarniku aż do zarumienienia.

PS. To jest przepis mojej mamy na najpyszniejsze rogaliki świata. Robi się je dość szybko i niestety jeszcze szybciej zjada!

Zamiast marmolady można dodać twaróg z żółtkiem i cukrem albo kakao utarte z cukrem i margaryną.

Smacznego!

2015-01-20-442-rogaliki-j-cros-900-tygrysiaki

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Rogaliki drożdżowe
Opublikowane
Potrzebny czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)