Indyk w pomarańczach – przepis

SONY DSC

 

Zaskocz swoją rodzinę nowym obliczem ich ulubionych owoców! Indyk w pomarańczach z dodatkiem curry to powiew egzotyki w środku śnieżnej zimy, a przy okazji smaczny i dietetyczny obiad – bez panierki i smażenia.

Składniki:

  • 0,5 kg fileta z indynka
  • 1 pomarańcza
  • przyprawy: curry, tymianek, majeranek, sól

Mięso z indyka w całości nacieramy mieszanką przypraw (łyżka soli, łyżka curry, po pół łyżki majeranku i tymianku). Wkładamy je do naczynia żaroodpornego lub innego (rondelka lub głębokiej patelni) w którym będziemy piec mięso.

Pomarańczę przecinamy na pół i z jednej połowy wyciskamy sok, którym polewamy mięso.

Drugą połówkę obieramy nożem ze skórki (łącznie z białą skórką!) i kroimy w kostkę. Dorzucamy do mięsa i zostawiamy wszystko na kilka godzin żeby się “zamarynowało”.

Wstawiamy na mały ogień lub do piekarnika i powoli pieczemy pod przykryciem.

Opcjonalnie możemy dodać soku z połówki cytryny dla lepszego smaku lub odrobinę oliwy żeby się nam mięso nie przypaliło. Ja zwykle nie dodaję, bo soku z pomarańczy jest tyle, że mięso ma w czym pływać i nie przywiera do dna.

Smacznego!

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Indyk w pomarańczach
Opublikowane
Czas przygotowania
Czas gotowania
Potrzebny czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)