Zaskocz swoją rodzinę nowym obliczem ich ulubionych owoców! Indyk w pomarańczach z dodatkiem curry to powiew egzotyki w środku śnieżnej zimy, a przy okazji smaczny i dietetyczny obiad – bez panierki i smażenia.
Składniki:
- 0,5 kg fileta z indynka
- 1 pomarańcza
- przyprawy: curry, tymianek, majeranek, sól
Mięso z indyka w całości nacieramy mieszanką przypraw (łyżka soli, łyżka curry, po pół łyżki majeranku i tymianku). Wkładamy je do naczynia żaroodpornego lub innego (rondelka lub głębokiej patelni) w którym będziemy piec mięso.
Pomarańczę przecinamy na pół i z jednej połowy wyciskamy sok, którym polewamy mięso.
Drugą połówkę obieramy nożem ze skórki (łącznie z białą skórką!) i kroimy w kostkę. Dorzucamy do mięsa i zostawiamy wszystko na kilka godzin żeby się „zamarynowało”.
Wstawiamy na mały ogień lub do piekarnika i powoli pieczemy pod przykryciem.
Opcjonalnie możemy dodać soku z połówki cytryny dla lepszego smaku lub odrobinę oliwy żeby się nam mięso nie przypaliło. Ja zwykle nie dodaję, bo soku z pomarańczy jest tyle, że mięso ma w czym pływać i nie przywiera do dna.
Smacznego!






Przepraszamy.
Jak możemy poprawić artykuł?
Dziękujemy za przesłanie opinii.