Murzynek – szybki przepis na ciasto

Pieczenie ciasta
Jesień, zimno, mokro i ponuro… Jeśli dopada Was jesienna chandra i chcecie błyskawicznie poprawić sobie nastrój, to mam dzisiaj coś specjalnie na tą okazję – przepis na przepyszne ciasto, które na dodatek robi się błyskawicznie. Co najważniejsze: za pomocą tego ciasta przemycicie do diety Waszych dzieci mąkę razową, suszone owoce, a nawet cukinię ;)

Składniki:

2 szkl mąki *
1 szkl cukru
1 szkl mleka
pół szkl oleju
3 jajka
pół słoika dżemu **
4 łyżeczki kakao
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu ***

Wykonanie:

Wszystko wrzucamy do garnka, miksujemy i gotowe!
Piec w temperaturze około 180 stopni przez 30-40 minut.

A teraz czas na notatki, obserwacje i wnioski:

mąka jaka jest każdy wie i zwykle używa swojej ulubionej.

Zachęcona audycjami o zdrowym żywieniu i razowych wypiekach kupiłam raz mąkę pszenną razową typ 1800 czy coś koło tego… w każdym razie mąka ta nie nadawała się do niczego, bo wszystko z jej dodatkiem było średnio smaczne. W rozpaczy dałam tej mące ostatnią szansę i wrzuciłam jej trochę piekąc murzynka. Efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania! Ciasto było pulchne, miękkie i smakowało lepiej niż pieczone ze zwykłej mąki.

Od tamtej pory piekąc murzynka mieszam mąkę dodając 1 szklankę zwykłej mąki (mój ulubiony typ to 650) i 1 szklankę mąki razowej. Rewelacja!

**  dżem z przepisu bazowego to jakikolwiek dżem.

Ja używam najczęściej tego, co mi pierwsze wpadnie w rękę w mojej ciemnej piwnicy czyli dżemu brzoskwiniowego, śliwkowego albo marmolady z cukini ;) Zdecydowanie najnudniejszy smak daje dżem truskawkowy.

Muszę przyznać, że kilka razy potraktowałam błyskawicznego murzynka jak ciasto-śmietnik i zrobiłam porządek w lodówce czyszcząc ją z resztek niesmacznych dżemów, powideł, a nawet… owoców po kompocie wigilijnym (w końcu mokre, słodkie i z owocami czyli PRAWIE jak dżem). Efekt? Już się nie mogę doczekać Wigilii i tych okropnych suszonych owoców, które z pewnością znowu wykorzystam do murzynka.

Polecam przetestowanie tego przepisu na kilku różnych dżemach i wybranie swojego ulubionego.

*** cynamon

… czyli największy wróg mojego męża, który nie znosi cynamonu. Dodanie cynamonu, a nawet odrobiny przyprawy do piernika sprawia, że murzynek nabiera lekko piernikowego smaku. Co kto lubi, a więc u nas murzynek jest błyskawiczny, ale bez piernikowych dodatków.

Zamiast cynamonu dodaję często kawałki rozgniecionej czekolady z wielkanocnego zająca, pokrojone w kosteczkę jabłka, banany, a ostatnio nawet… pokruszone ciastka owsiane, które widać na zdjęciu poniżej. Moja wyobraźnia nie zna granic.

myrzynek - błyskawiczny przepis na ciasto

To jak, pieczecie?

PS. Przepis na murzynka jest tak prosty, że prostszy już być nie może. Nawet mój mąż dał radę ;)

Czy ten artykuł był pomocny?

Przepraszamy.

Jak możemy poprawić artykuł?

Dziękujemy za przesłanie opinii.