Bułeczki drożdżowe – przepis

bułeczki-drożdżowe

Moja mama zawsze twierdziła, że ciasto drożdżowe jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga żadnego przepisu. Trochę czasu minęło, zanim jej uwierzyłam i odważyłam się zrobić moją pierwszą w życiu drożdżówkę. Od tego momentu pieczenie domowych bułeczek stało się dla mnie prawdziwą przyjemnością, a od niedawna świetną zabawą.

Przepis na udane ciasto drożdżowe płynie prosto z serca. Gwarancją sukcesu jest wiedza na temat tego, co lubią drożdże i rozpieszczenie ich do granic możliwości. W zamian bowiem za ciepełko, słodkości i szczyptę morskiej przygody (soli) otrzymamy wspaniałe, pachnące wypieki, które zachwycą wszystkich domowników. Pozostałe składniki wymieniane w przepisach są jedynie dodatkami, które rozpieszczają nas samych, bo dobrą drożdżówkę można upiec i bez jajek i tłuszczu.

Ciasto drożdżowe – składniki:

  • Pół kostki drożdży
  • Szklanka ciepłego mleka
  • Kilka łyżek cukru
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • Mąka pszenna (ile weźmie)

Jak się robi bułeczki drożdżowe?

Odmierzamy szklankę ciepłego mleka, które wlewamy do naczynia na zaczyn. Do mleka dodajemy cukru i soli, aż do uzyskania uwielbianego przez drożdże słodko-słonego smaku.
Rozkoszując się miłym uczuciem lepkości i kruchości świeżej kostki drożdży kruszymy ją, a następnie wrzucamy do miski z mlekiem. Dodajemy trochę mąki i całość mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy miskę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i… razem z moją małą pomocniczką zaczynamy naszą zabawę.

dziecko-piecze-ciasto-zabawa

Gimnastyka buzi i języka

Łyżkę należy oblizać tak, aby ani odrobina pysznego zaczynu drożdżowego się nie zmarnowała. Dopiero kiedy ostatni ślad zaczynu zniknie z łyżki, można zanurzyć w nim rękę i oblizywać ją bez opamiętania. Przy zlizywaniu resztek ciasta należy głośno mruczeć i wdawać z siebie odgłosy zadowolenia.

 zabawy-z-dzieckiem-w-kuchni

Palcem po mące malowane

Zanim na stolnicy wyląduje rząd pięknie uformowanych bułeczek drożdżowych, koniecznie trzeba rozsypać na niej trochę mąki do rysowania palcem wymyślnych zawijasów. Od biedy można też narysować serduszko. Szczególnie po to, by dać komuś do zrozumienia, że się na niego nie gniewamy za ciągłe podkradanie rosnącego zaczynu ;)

zabawa-maka-dziecko

Wyrabianie ciasta drożdżowego

Do naczynia z zaczynem wbijamy jajko i żółtko. Białko jednego jajka pozostawiamy na później do dekoracji bułeczek. Mieszamy wielka łyżką.

Dodajemy mąkę i masło. Wyrabiamy ciasto w naczyniu albo bezpośrednio na stolnicy. Tak naprawdę to jedyny moment, kiedy się trzeba co nieco napracować.

Mmm… Jaka pyszna ciastolina!

Ciasto drożdżowe powinno się zostawić na chwilę do wyrośnięcia. Na ten czas najlepiej oderwać jego niewielki kawałek i dać go dziecku do zabawy. Gaba pochłonięta lepieniem figurek z domowej, jadalnej ciastoliny potrafi powstrzymać się na chwilę przed jedzeniem surowego ciasta. Niestety, tylko na chwilę.

 wspolne-gotowanie-dziecko

Proszę, pomaluj mi bułeczkę

Formujemy kuleczki z ciasta i smarujemy je z wierzchu białkiem przy pomocy silikonowego pędzelka. Każdą bułeczkę dekorujemy kryształkami cukru. Uwaga na amatorów cukru, którzy wyjadają w mgnieniu oka całą zawartość cukierniczki!

 buleczka-drozdzowa-posmarowac-bialkiem

buleczka-drozdzowa-dekorowana-cukrem

Bułeczki pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni, do czasu aż się zarumienią.

Na koniec wszystkie bułeczki zjadamy ze smakiem.

A co jeśli dodamy jeszcze dżemu? Wtedy to już będzie prawdziwe niebo w gębie ;)

 dzem-materne-fun

Kilka słów na temat sponsorów naszego brykania – dżemów Materne FUN.

Kiedy na podwórku zaczyna się wiosna, a domowa spiżarka świeci pustkami, wtedy ruszamy na podbój sklepów w poszukiwaniu dobrych dżemów. Dużo owoców, mało dodatków – to nasze główne założenia. Podczas niedawnych łowów wpadły nam w ręce dżemy Materne FUN, produkowane w okolicy bliskiego naszemu sercu Nałęczowa, gdzie spędziliśmy nasze pierwsze rodzinne wakacje.

Czym słodzone? Czym zagęszczone? Co tam jeszcze dodano?

Dżemy Materne FUN zawierają owoce, banany, cukier trzcinowy, sok z cytryny oraz pektyny. Wysoka zawartość owoców oraz dodatek naturalnych substancji nadających odpowiedni smak, stabilny kolor, kwasowość i konsystencję sprawia, że dżemy są dobrą alternatywą dla gotowych dżemów pełnych najróżniejszych chemicznych dodatków. Dżemy Materne FUN nie zawierają bowiem sztucznych słodzików, barwników, ani substancji konserwujących.

Dzięki zmiksowaniu na gładką masę owoców i bananów, dżemy te przypominają nieco owocowe przeciery podawane małym dzieciom na deser. Dokładnie takie, jakie maluchy lubią najbardziej ;)

 dżem-materne-fun-skład

PS. Żółte dżemy Materne FUN bywają mylone z miodem, więc gdy dziecko po ich spróbowaniu oświadczy, że chce więcej „tego pysznego miodku”, to nie zadawaj zbędnych pytań tylko stawiaj przed nim słoik dżemu. #truestory
 dżem-materne-fun

 pyszny-dżem-materne-fun

 dżem-materne-dla-dzieci

  • Mniam, nie ma to jak świeża domowa bułeczka z dżemem lub powidłami :)

    • A próbowałaś dżemu Materne FUN? Jest naprawdę pyszny. Aż nie mogę uwierzyć, że do tej pory prawie nie jadłam dżemów :D Mniam mniam :)